‘Gezellig, al die nieuwe buren’

Eerste bewoners Son aan de Dommel kregen de sleutel

In de Libellenlaan in Son is het een drukke boel. Er wordt volop gesjouwd, geverfd en geklust. De eerste bewoners van het project Son aan de Dommel kregen op 10 mei de sleutel. Ze zijn hard bezig om hun nieuwe woning gereed te maken voor de verhuizing.

 ‘Gezellig, al die nieuwe buren’, zegt Pedro Da Silva. ‘Iedereen is hier nieuw en dat maakt het gemakkelijk om contact te leggen en eens bij elkaar binnen te lopen.’ Hij en zijn vrouw Rachel verhuizen met hun twee kinderen vanuit Eindhoven. ‘Son is eigenlijk een compromis’, zegt Pedro. ‘Ik hou van de stad. Mijn vrouw is dol op de natuur. Die hebben we hier volop, maar er zijn ook goede verbindingen, waardoor we binnen tien minuten in hartje Eindhoven kunnen zijn. Dit is voor ons beiden ideaal.’

Wonen in een dorp

Dat was ook voor buurman Ali Ehsary een goede reden om voor Son te kiezen. ‘Mijn vrouw Zohra en ik wonen sinds onze studententijd in Eindhoven en we hebben familie en vrienden in de buurt. Tegelijkertijd genieten we hier van de voordelen van wonen in een dorp: ruimte, gezelligheid en rust.’

Ali is erg te spreken over de woningen in Son aan de Dommel. ‘De gevels vind ik nog wel het mooiste: ze hebben een landelijk karakter en zijn toch modern. Dat je overal vloerverwarming hebt, vind ik ook een groot pluspunt. Er zitten geen radiatoren in de weg. Daardoor konden we een grote schuifdeur naar de tuin maken, over de hele breedte van de achtergevel.’

Leefruimte

Pedro da Silva tekende vóór de koop van de woning de bouwtekeningen in 3D na op zijn computer. ‘Dat gaf ons een idee hoe het eruit zou zien. Maar in het echt is het nog veel ruimer. Best wel opvallend voor zo’n zuinige huizen. Zeker nu we hebben gekozen voor zonnepanelen op het dak. Die zijn ideaal voor mij, want ik rij elektrisch.’

Ruimte gaf ook de doorslag gaf voor Martijn Bionda en Anneke Evers. Zij vormen een samengesteld gezin met 7 kinderen en wonen nu al in de wijk. In hun nieuwe woning kunnen ze meer slaapkamers maken, maar ook een grotere woonkamer. Martijn: ‘Die delen we voor ons praktischer in. We verplaatsen de keuken naar de achterkant en de zitkamer komt vooraan; precies het omgekeerde van wat er standaard in zit. We doen dit na oplevering met een eigen aannemer, maar dat is de moeite waard, want het levert behoorlijk wat extra leefruimte op.’

Buiten spelen

Voor Martijn en Anneke is het belangrijk dat hun kinderen in deze wijk veilig buiten kunnen spelen. Anneke: ‘Dat kan op de gemeenschappelijke binnenplaats of in een van de speeltuintjes. Ze kunnen er gemakkelijk met de step of fiets naartoe, want het is nergens echt druk. Dat maakt het voor ons ook gemakkelijker om ze vrij te laten, om lekker naar buiten te gaan.’

Doordat het om een hoekhuis gaat, is de tuin daarnaast ook groter dan die van de meeste andere huizen. Bijkomend voordeel: het uitzicht is prachtig. Martijn: ‘Als er één plek is waar je ziet dat je in Son aan de Dommel zit, is het vanuit onze huiskamer’.